Az Európai Bizottság rendelettervezetet készít
elő az úgynevezett idegenhonos növényi özönfajokkal kapcsolatban, és
megvan a reális kockázata annak, hogy az akácot is idesorolják majd. Ezt
a fafajt az uniós előírások alapján már ma is üldözik, sok helyen nem
engedik az akácerdőket újratelepíteni, természetesen megújulni, nem
adnak támogatást sem erdő-, sem energiaerdő-telepítésre. Magyarországon
jelenleg 420-430 ezer hektáron található akácerdő, más megközelítésben
Európa akácerdeinek a fele Magyarország területén található és a
kontinens akácmézforgalmának 70 százaléka is innen származik. Tény, hogy
az akác nem őshonos a Kárpát-medencében, de gazdasági, erdőgazdálkodási
és különösen méhészeti szempontból az egyik legfontosabb
nemzetgazdasági szektor. Sokéves átlagban a kiváló minőségű magyar mézek
40-60 százalékát akácerdőről termeljük. Az akácméz felvásárlói ára
mindig magasabb, mint a virágmézeké, a legtöbb bevételt a magyar
méhészeknek ez biztosítja. Mivel Európában csak nekünk vannak jelentős
akácerdeink, nem számíthatunk szövetségesekre az uniós döntéshez,
idehaza viszont méhész- és erdészszervezetek, kutatóintézetek, a Magosz
és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szövetséget hozott létre. Az
akác-koalíció célja, hogy fellépjen a korlátozó intézkedésekkel szemben,
megakadályozza, hogy az akácot kiirtsák, továbbá megvédje a méhészeket
az egzisztenciális ellehetetlenüléstől.
Nos, megszokhattuk már a fényességes uniós vízfejű
bürokrata apparátusától, hogy a legképtelenebb és legmorbidabb
kodifikációs ötletrohamokkal hozakodjanak elő, hiszen tilos már a
sertésnek moslékot adni, a libát tömni, ugyanakkor mindenféle,
abnormális, deviáns társadalmi kisebbség többletjogokban,
privilégiumokban részesül a normális – egyelőre még – társadalmi többség
hátrányára. De nézzük, mit is jelent az, hogy egy növény őshonos-e vagy
nem egy adott tájegységen. S vajon időben meddig szükséges
visszamennünk, hogy kijelenthessük egy kultúrnövényről, miszerint az az
adott területen őshonosnak tekinthető-e.
Vegyük példaként a legfontosabb gabonafajtánkat, a
búzát. Termesztésének első ismert előfordulási helye a civilizáció
bölcsőjének tekinthető termékeny félhold, azaz Egyiptom, Szíria és
Mezopotámia területére esik. A régészeti kutatások Egyiptom legrégibb
emlékei között említik a búzát. A genetikai kapcsolat a természetes vad
alakor és a domesztikálódott alakor és a tönkebúza egyedei között azt
mutatja, hogy Kr.e. 6000-5000 táján a mai Törökország területén lévő
Diyarbakır város környékéről terjedhetett el és jutott el Európába is.
Tehát, az elmondottak szerint a búza sem tekinthető Európában
őshonosnak, még abban az esetben sem, ha már több ezer év óta termesztik
lakói.
Szűkítsük azonban az időbeli intervallumot jóval
rövidebb periódusra, az Amerika felfedezésétől eltelt fél évezredre
csupán. Közismert, hogy az Újvilágból számos, ma már az európai ember
számára nélkülözhetetlen, ha úgy tetszik, őshonosnak tekintett
kultúrnövény került át Európába, mint a paprika, paradicsom, burgonya és
kukorica. Ami a paprikát illeti, növény valamennyi faja Közép-, illetve
Dél-Amerikából származik, de mára a mérsékelt és a trópusi égövben
szerte a világon termesztik őket. Európába Kolumbusz orvosa, Diego
Alvarez Chanca hozta 1494-ben, aki Kolumbusz második útján gyűjtötte be
és írta le az első paprikákat. Az akkori paprikák nagyon hasonlítottak a
mostani díszpaprika típusokra. Nem véletlen tehát, hogy a paprikát
kezdetben leginkább dísznövényként termesztették színes bogyójáért;
fűszerként csak lassan hódított teret, mivel azt híresztelték róla, hogy
mérgező. Magyarországon már 1570-ben díszlett vörös törökbors néven
Zrínyi Miklós nevelőanyjának, Széchy Margitnak a növényi ritkaságokat
gyűjtő kertjében. Más források szerint Murány nevezetes védőjének, a
későbbi főúri összeesküvés névadója, Wesselényi Ferenc gróf feleségének,
az irodalomban „Murányi Vénusz”-ként is ismert Széchy Mária grófnőnek
növényi ritkaságokat gyűjtő kertjében megtalálható volt a paprika „vörös
törökbors” néven. Carolus Clusius, németalföldi flamand botanikus, aki
Battyhány Boldizsár humanista műveltségű főúrnak, törökverő hadvezérnek,
a természettudományok egyik első hazai mecénásának vendége volt
németújvári és szalónaki birtokán és az 1580-as évek elején végzett ott
értékes növénygyűjtő munkát, már 1579-ben Batthyány szalónaki botanikus
kertjébe küldött paprikamagot. A paprika magyarországi megjelenése egyéb
más, Amerikából származó növényhez viszonyítva nagyon korai. Nem tudjuk
pontosan, hogyan érkezett az országba. A valószínűbb álláspont szerint
török–délszláv közvetítéssel vettük át a Balkán felől. Erre utal a
törökbors, tatárkabors, pogánybors elnevezés is. A másik nézet szerint
éppen azért került be az országba, mert a törökök lezárták kereskedelmi
útvonalainkat kelet felé, ahonnan a borsot importáltuk, és ezért a
portugálok közvetítésével jutottunk hozzá. Amikor Napóleon 1806-ban
kontinentális blokádot rendelt el Nagy-Britanniával szemben,
lehetetlenné vált a nádcukor behozatala, valamint az indiai bors
Európába szállítása is. A bors helyét a fűszerpaprika váltotta fel, ami
még gyógyszerként is bevált különböző betegségek ellen, így a skorbut
megelőzésére, illetve az immunrendszer erősítésére is. Csak a 19.
században vált kereskedelmi tömegcikké. A magyar „paprika” elnevezés a
18. században bukkant fel először írásos emlékeinkben, a bors görög neve
alapján lett belőle peperi, piperi, majd felfedezhető a bors délszláv
neve a papar is. 1724-ben tűnt föl először a magyar paprika név. Csak a
18. században vált általánosan ismertté; legelső termelési régiója
Szeged környékén volt, majd később Kalocsa vidékén kezdtek tömegesen
fűszerpaprikát termeszteni. A 18. század végétől fokozatosan, olcsó
borspótló fűszerként vált népszerűvé, és teljesen átalakította a magyar
konyhát. Az 1831. évi kolerajárvány idején mint megelőző gyógyszer
terjedt. Termelése a 19. század derekáig hazánkban sehol sem haladta meg
a családi önellátás szintjét.
Széchy Mária, a "Murányi Vénusz" |
Ami a paradicsomot illeti, őshazája szintén Közép-
és Dél-Amerika. Európában a 16. sz. végén ismerték meg:
Spanyolországon, Portugálián és Itálián keresztül terjedt el a többi
kontinensen is. A magyar paradicsom szó a „Paradicsom almája”,
paradicsomalma kifejezésből rövidült. A növény alma nevét máig őrzi az
olasz neve pomodoro, azaz aranyalma. Hazai források először 1649-ben
Pozsonyban említik. Valószínűleg párhuzamosan olasz–német, ill. balkáni
közvetítéssel terjedt el. Kezdetben dísznövény volt, akárcsak a paprika,
az 1870-es években a dunakeszi kertészek voltak Magyarországon az első
paradicsomtermelők. Nagyobb arányú termesztését Budapest környékén
kezdték 1880 körül. A két világháború között a nagyüzemi konzervgyártás
és az export adott új lendületet termesztésének.
A burgonya ugyancsak az amerikai kontinensen, Peru
és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve ismerik
és fogyasztják. Európába először az inka birodalom meghódítója, Pizarro
és expedíciója hozta el az 1540-es években. Ez a legfontosabb
termesztett, nem gabonanövény, így több ezer fajtája ismert. Becslések
szerint ma világszerte 192 000 km²-en folyik burgonyatermesztés.
A kukoricát illetően az eddig talált legidősebb
maradványok a mexikói Teohuacán-völgy egyik barlangjából kerültek elő,
és körülbelül hatezer évesek. A szemek pelyvásak és kisméretűek. A
magyar kukorica szó valószínűleg a szerb és horvát kukuruz szóból
származik, amelynek további eredete ismeretlen. A növényt egész Közép-és
Kelet-Európában hasonlóan nevezik.
A korábban elterjedt tengeri elnevezés a 16.
század óta használt tengeri búza kifejezésből rövidült le a 19.
században. Az elnevezés arra utal, hogy a növény a tengeren túlról
került hozzánk. A növény másik gyakori régi neve a törökbúza volt,
amelyet az erdélyi magyarok ma is használnak. E név onnan ered, hogy
miután a spanyol kereskedők elterjesztették a növényt az Oszmán
Birodalomban, az onnan jutott el a magyarlakta területekre, az Erdélyi
Fejedelemségbe mindenképpen. Emellett korábban az indiai búza és
szerecsenbúza nevek is előfordultak.
Nos, az Európai Unió agytrösztje a fentebb
előadottak alapján bízvást kipusztíttathatná az Európában lévő paprika,
paradicsom, burgonya és kukorica ültetvényeket is, nem lévén azok
őshonosak kontinensünkön, azon belül a Kárpát-medencében. Az akácfa
„őshazája” Észak-Amerika keleti részén és Észak-Mexikóban, az
atlantikus–észak-amerikai flóraterületen volt. Magyarországon a 18.
századtól kezdték telepíteni az Alföldön, a futóhomok megkötésére.
Vagyis elterjedése nagyjából azonos időben és azonos gazdasági
jelentőséggel történt, mint az Amerikából behozott egyéb
kultúrnövényeké. Ezért is érthetetlen, hogy Brüsszel miféle
megfontolások alapján kíván most hadat üzenni gyönyörűséges, immár hazai
tájaink jellegzetes flórájává lett akácos erdeinknek. Persze, aligha
tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük, hogy a magyarországi agrárszektor
nagy részének elpusztítása, tönkretétele után, most a magyar
akácméztermelők kerültek az uniós szabadkőműves eurokraták
célkeresztjébe. Ám amennyiben Brüsszel számára módfelett fontos az
őshonos természetföldrajzi állapotok helyreállítása, mindenképpen üdvös
lenne, ha ezt a történelmi hagyomány terén is előmozdítaná. Ezen
alapállásból kiindulva például visszaállíthatná a Trianonban lerombolt
történelmi Magyarország 15. századi államhatárait. Azonban, ha az EU
ennyire ragaszkodik az úgymond nem őshonos magyar akácosok
elpusztításához, ebben az esetben mi kinyilvánítjuk, hogy az Európai
Unió sem őshonos Magyarországon, s számos, alapvető nemzeti érdekeinket a
legdurvábban sértő eszement rendelkezése miatt kiléptetjük hazánkat
halálosan szorító öleléséből.
Lipusz Zsolt – Kuruc.info
Kapcsolódó:
Kapcsolódó hírek:
Ukrajna ma délelőtt felvette a rabláncot
Amiért hanyatlik az Európai Unió - az EU összeomlásának szimbológiai háttere
Az Európai Parlamentet érettségi nélkül vezető politikusbűnözőnek "nem tetszik" Sneider Tamás alelnöki tisztsége
Végleg leállhat az EU bővítése